Growstuff – Öppna Data för småskaliga odlare! #blogg100

Growstuff, Logotyp, Creative Commons
Growstuff Logotyp

Dags för dig som odlar att spana in opensource-plattformen Growstuff – den hjälper till att öppna data för odlare!

Growstuff är en gemenskap av matodlare som gillar open source. De bygger en open source-plattform för att hjälpa dig som användare att lära dig kring hur du odlar mat. Det går enkelt att spåra vad du som medlem planterar och skördar i din trädgård. Samtidigt går det att arrangera utbyte av fröer mellan medlemmar och producera tillsammans med andra trädgårdsmästare nära dig. Hittills i skrivande stund har runt 1500 medlemmar planterat nästan 600 grödor, 2700 gånger i 2200 trädgårdar! Värt att tänka på är att detta är resultaten av en extremt liten användarbas och chansen finns att alla grödor inte blivit inlagda och spåras i dagsläget.

Growstuff har också en API som gör det till en perfekt bas till utvecklare och avancerade användare som vill innovera med data från Growstuff som bas. Användningsvillkoren är väldigt enkla att förstå till skillnad från andra tjänster då Growstuff hatar “legalese” (kan översättas till juridiska, som eget språk). Det här öppnar upp för möjligheter som appar till olika plattformar som Android, Sailfish OS, Firefox OS samt andra påbyggnads-tjänster som kan använda sig och kombinera Growstuff:s data med annan data.

Growstuff är byggt på Ruby on Rails och använder sig av JavaScript för interaktiva front-end upplevelser och animationer. Growstuff är resultatet av ännu en crowdfunding-kampanj med grundarna från Australien, denna gång på Indiegogo. Projektet finns helt som fri- och öppen programvara på GitHub. Allt material på Growstuff är Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-BY-SA) 3.0 Unported License (Creative Commons Erkännande-DelaLika) för all strukturerad data. Utöver det är det viktigt att observera vad för material som användare laddar upp ifall de vill att det används i icke-kommersiellt syfte. Growstuff är dock i en fas av övergång att göra allt material till CC-BY-SA.

Growstuff är en bit i pusslet mot en mer hållbar framtid