Terms and Conditions – skyll dig själv om du inte läser dem! Eller åtminstone kollar upp en sammanfattning av användarvillkoren. I många sammanhang är dessa långa juridiska haranger designade för att vara svårtillgängliga. Jag upplever det som en onödig samhällsutmaning som i nuläget är utformade för att skapa mer komplexitet än vad som behövs. Jag ska läsa de och därmed undvika några upplevelser.

Nyligen skulle jag åka till Gaansbai, en stad som är känd för att ha en kust fylld som är nära till vithajarna. Vad som är mindre känt är att turismnäringen skadat de ekologiska systemen vid den kusten. När hajturismen växt med alla som vill stänga in sig i vattnet för att uppleva vithajar på nära håll har det kostat mycket tid och därmed pengar för arrangörerna att köra ut till vithajarnas habitat. Därför lockar de in dem närmare kustremsan, nu så pass mycket att hajarna bor där permanent.

Hur som helst – jag har tre lärdomar från denna händelse:
– Skaffa kreditkort ifall jag ska hyra bil igen. En möjlig anledning till varför biluthyrare vill ha kreditkort är för att de enkelt och snabbt ska kunna dra kostnader för eventuella skador på fordonet när det återlämnas. På så sätt automatiseras processen och företaget slipper skicka fakturor.
– Läs användarvillkoren. Inte minst för att undvika pinsamma misstag. Det är viktigt också innan jag på något sätt betalar eller anger min personliga information och använder tjänsten. Vad jag märkte under denna händelse var att företaget var snabba på att skanna in mitt körkort, internationella körkort och pass – men vad ska de göra med dem och hur behandlar de den datan?
– Testa andra vägar. Sydafrika har rätt intressant infrastruktur, väldigt otillgänglig och dyr genom att vara bilfokuserad. Det finns många sätt att ta sig fram på, kanske hyrbil både är dyrast och krångligast.

About OpenLifeChallenge

Curiously exploring everything Open Source, Open Data, Open Knowledge, Open Hardware - join me! Diaspora* - https://diasp.eu/u/openlifechallenge GNU Social - https://status.vinilox.eu/oplch

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Reply

  • (will not be published)

*