Ubunchu – Ubuntu Linux-Manga med Creative Commons licens! #blogg100

Ubunchu av Hiroshi Seo Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0

Ubunchu är Ubuntu Linux-Manga med Creative Commons licens! Manga är fortfarande oupptäckt värld av konst och underhållning för mig. Nyligen hittade jag dock länkar  till en manga-serie vid namn Ubunchu. Ironiskt nog handlar serien om tre stycken elever på en skola. De är systemadministratörer och upptäcker Ubuntu Linux-distributionen. Tyvärr har jag inte hittat de internationella översättningarna.

Detta är ett fascinerande exempel på vad öppna licenser kan leda till. Inte bara konstnärligt sett. Utan också som en slags användardriven marknadsföring. Denna manga har inte sponsrats av Ubuntu utan till kommit från användare och skapare själva. I detta fall är skaparen Hiroshi Seo och utgivaren: ASCII MEDIA WORKS Inc.. Däremot är det möjligt att Hiroshi Seo bidrar i Ubuntu-gemenskapen.

Sen 2011 verkar dock projektet vara vilande. Men det är kul att ha upptäckt även manga med Creative Commons!