#RhodesMustFall – När University of Cape Town omlokaliserade kolonialisten Cecil John Rhodes #blogg100

RhodesMustFall – historien om hur en staty blev kontroversiell i Kapstaden och flyttades! Allt började för några veckor sedan med en så kallad “galning” som kastade någon sorts avföring på statyn vid Kapstadens störst universitet, University of Cape Town (UCT). Händelsen fick en hel del uppmärksamhet och det började diskuteras om vad statyn representerade i och med vad Cecil John Rhodes egentligen gjorde och de konsekvenser de hade för folket i Sydafrika.

Det hela eskalerade i och med att olika statistiska dokument kom ut om hur Sydafrikas mångfald inte representerades inom olika fakulteter, däribland etnisk tillhörighet hos personal. Majoriteten av eleverna har en Sydafrikansk bakgrund men de flesta inom lärarkåren, administration och ledarskap har Europeisk bakgrund bara några få generationer tillbaka. Efter många turer fram och tillbaka omlokaliserades statyn då beslutet togs att den inte längre var representativ för University of Cape Town. Nu har liknande processer dragits igång på University of Stellenbosch, en mindre stad belägen inte långt ifrån Kapstaden. En riktig dominoeffekt med andra ord.

Jag hörde också nyligen om Lindys Lag, en teori om livcykler för olika ting. – Har det funnits i 700 år finns det nog i 700 år till. En teknologi som funnits i 7 månader finns nog inte i 700 år till. Ett fungerande exempel som nämndes är giffeltavlan som förnyats i och med de digitala pekplattorna. Att applicera detta tänk på Rhodes-statyn är rätt logiskt för mig. Och det är klart att en staty som inte stått där i 700 år kan omvärderas till att inte längre vara representativ i sitt samhälle. Det är skillnad på vad för kultur som behöver konserveras för att det värderas och det som representerar värden tillhör det förgångna. Och för att avsluta med ett värdigt citat för vad som startade allt:

The People Who Are Crazy Enough to Think They Can Change the World, Are the Ones Who Do.

– Okänt bolag