Gated Communities – En historia från Kapstaden i söder till Halland i norr – #blogg100

Gated Communities kommer till Sverige! Grattis Halland! På köpet kommer ännu mer av ett samhälle byggt på rädsla och inte “den svenska öppenheten” (som vi gillar intala oss)! Egentligen blir det mer av ett uppehälle än ett samhälle. Jag är inte stadsplanerare men det är enkelt att förstå att områden isoleras och inte hänger samman som i ett samhälle – speciellt om alla uppför murar kring sitt område.

Det mest intressanta i intervjun med initiativtagaren och byggherren är frågan om hans initiativ är bra för samhällsutvecklingen där han svarar “jag tror inte att det är någon fara med det.

För mig framstår det någorlunda ogenomtänkt och antyder att han inte riktigt har fakta eller erfarenheten med sig med det svaret.

Därför vill jag erbjuda några perspektiv. Sen jag kom till Sydafrika har jag lärt mig detta om gated communities och samhällsutveckling:

1. Under Apartheid delades människor upp i grupper om de som har och inte har – i detta fall enligt fysiska attribut, även kallat rasism. Detta skapade ett uppdelat samhälle av extrema mått och krävde många människors liv och lidande förrän en mer öppen attityd i politiken etablerades.

2. Apartheid bearbetades aldrig kollektivt av det Sydafrikanska samhället, därför lever en stor rädsla för det främmande och speciellt andra människor kvar i detta samhälle. Jag önskar att jag kunde facilitera en sådan process under min tid här men det kommer ta åratal.

3. Gated Communities är extremt vanligt i Sydafrika och det är alltid mer likt en spökstad än en säker plats – det är tråkigt att leka själva.

4. Om du inte stöter på ett Gated Community i exempelvis Kapstaden så är du troligtvis i de fattigare delarna av staden eller i en kåkstad utanför. Vad som är intressant där är att det finns gemenskap och tillit, även om det finns utmaningar är det ironiskt nog mer av ett samhälle!

Det här är alla uttryck av ett samhälle baserat på rädsla, motsatsen till öppenhet som jag utmanar mig att dyka in i. Jag hoppas kunna fortsätta det när jag återvänder till Sverige. Spännande nog släpptes en rapport som finn här (tyvärr inte CC) som syntes under artikeln.

Sverige behöver enligt rapporten visst mer invandring. Men det kräver ju att vi är öppna?